Koffie lost niet alles op, maar wel veel. Heb je nog een vraag? Plan dan een digitaal koffiemomentje in met één van onze experts.
send Check beschikbaarheid
Er zijn in Nederland  verschillende wettelijke verlofvormen. Wij zullen een korte toelichting geven op het calamiteitenverlof, het kortdurend zorgverlof en het langdurend zorgverlof. Op deze verlofvormen kunnen medewerkers namelijk mogelijk een beroep doen wegens de Coronacrisis. 

Calamiteitenverlof is bedoeld voor de eerste opvang van onvoorziene noodsituaties, zoals brand, inbraak, een gesprongen waterleiding of de opvang van een kind dat plotseling ziek is. De duur van het calamiteitenverlof is afhankelijk van de reden waarom een medewerker het verlof opneemt en is echt bedoeld om de calamiteit op te kunnen lossen. De duur varieert van doorgaans enkele uren tot maximaal een paar dagen. Het is dus niet mogelijk om gedurende de gehele Coronacrisis calamiteitenverlof op te nemen. Wanneer is dit wel mogelijk? Wegens Corona kunnen veel kinderen niet naar school of naar de kinderopvang wanneer zij symptomen vertonen. Voor een medewerker kan het problematisch zijn om op een dergelijk korte termijn voor opvang voor de kinderen te zorgen. In dat geval kan een medewerker op grond van de Wet Arbeid en Zorg mogelijk aanspraak maken op calamiteitenverlof. Tijdens dit verlof krijgt de medewerker het loon volledig uitbetaald. 

Een medewerker kan kortdurend zorgverlof opnemen als de medewerker zijn ouder, een thuiswonend ziek kind of zijn of haar partner moet verzorgen. Dit is dus ook het geval als er sprake is van ziekte door het Coronavirus. Er moet wel sprake zijn van noodzakelijke verzorging in verband met ziekte en er moet niemand anders zijn die de verzorging op zich kan nemen. Een medewerker kan per 12 maanden maximaal tweemaal het aantal uren dat de medewerker per week werkt opnemen. Als de medewerker bijvoorbeeld 36 uur werkt dan kan de medewerker per jaar 72 uur kortdurend zorgverlof opnemen. Medewerkers die kortdurend zorgverlof opnemen krijgen hun loon doorbetaald met een maximum van 70% van het maximum dagloon en een minimum van 100% van het minimumloon. In een CAO of bedrijfsreglement kan een hogere uitkering - tot maximaal het laatst genoten inkomen - staan. Als werkgever kun je  achteraf vragen om bewijs dat het verlof nodig was. 

Een medewerker heeft recht op langdurend zorgverlof als de medewerker de zorg heeft over zijn of haar partner, kind of ouder die levensbedreigend ziek is. De medewerker heeft gedurende 12 maanden recht op 6 maal de wekelijkse arbeidsduur aan verlof. Een werkgever hoeft geen salaris te betalen tijdens dit verlof.
Laatst aangepast op: 15/10/2020